Hírfolyam
Friss bejegyzések
2021.04.06. 11:13
2021.04.03. 18:27
2021.03.30. 11:50
Friss hozzászólások
 
 
Események

Események

2021. március 25.

Crash Bandicoot: On the Run

A Candy Crush készítőitől egy új játék Androidra. Tudj meg többet!

 
2021. március 12.

Crash Bandicoot 4: It's About Time - Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Hivatalos! Érkezik a Crash Bandicoot 4: It's About Time Nintendo Switch, PS5 és Xbox Series portja! Tudj meg többet!

2020. október 2.

Crash Bandicoot 4: It's About Time

A Toys for Bob első Crash játéka, mely az eredeti trilógia közvetlen folytatása. Tudj meg többet!

 
Tippek, trükkök (CTR Nitro-Fueled)

Tippek és trükkök

Ezt a cikket azért írtam, hogy kezdőknek és profiknak egyaránt segítsek, vagy esetleg új dolgokat mondhassak, bizony előfordulhat, hogy egy profi veterán játékos is fel szeretné frissíteni a tudástárát, a kezdők pedig nem értik, miért tudnak csak nagyon ritkán első helyezettek lenni online versenyeken, ugyanis nem ismernek pár alap dolgot. Remélem segítenek valamennyit ezek a tanácsok a képességeitek élesítésében!

A cikket írta: Dorci [Crash-b]


1. Ismerd ki a karaktereket!

A CTR Nitro-Fueledben rengeteg karakter van (és még lesz sok új karakter is), mindegyik karaktertípusnak megvan a maga erőssége, gyengesége, előnye, hátránya. Fontos megtalálni azt a karaktertípust, amelyik a legjobban kézreáll. Mindegyik karakternek más a statisztikája, a következő statok szerepelnek a játékban: speed (sebesség), acceleration (gyorsulás), turn (fordulékonyság). Ha kezdő vagy, Crasht vagy Cortexet ajánlom, nekik kiegyensúlyozott statisztikájuk van. Ha nagyon éles kanyarok vannak egy pályán, akkor Pura vagy Polar a legjobb választás, nekik a fordulékonyságuk a legjobb, viszont cserébe nyilván lassabbak. Az előbb említett két karakter ellentéte Tiny és Dingodile - nekik a sebességük van maxon, viszont nem nagyon tudnak élesen kanyarodni. Átlagos karakternek mondható még Coco és N. Gin, nekik a gyorsulásuk nagyon jó. Természetesen ahogy egyre több időt töltesz a játékban, úgy egyre több új karaktert is megnyithatsz, szóval innentől csak ki kell tapasztalnod, át kell érezned őket, és a számodra legmegfelelőbb karakterrel meglátod, hogy egyre jobb leszel majd! Gyakorlásnak egyébként a Time Trial módot ajánlanám, illetve az Adventure módban található "World"-öket, ahonnan pályát választhatsz, itt gyakorolhatod a kanyarodást, driftelést, turbo boostolást anélkül, hogy bárki zavarna benne.

 

2. Tanuld meg a start-boostot!

Nagy előnyre tehetsz szert, ha a verseny kezdetekor a jelzőlámpák után boostolva tudsz elindulni. Ha járatod a motort, a jobb alsó sarokban van egy csík, ami a motor járatása alatt töltődik, azonban tökéletes időzítés is szükséges a tökéletes rajtoláshoz. Ha túlnyomod a motort, lassan indulsz el, ha nem nyomkodtad a gázt eléggé és a csík a zöld zónában marad, szintén nem igazán kapsz boostot. Pont akkor kell elindulnia a kocsidnak, amikor a csík a vörös zónában van, nem szabad se túltolni, se lemaradni a boostról. Ha a jelzőlámpák vége felé csak simán egy nyomással beindítod a motort, ugyan kapsz boostot, de nem olyan nagyot, mintha start előtt folyamatosan nyomnád a gázt. Gyakoroljátok be, és meglátjátok, egy idővel rutinná válik, és szó szerint rakéta módjára indulhattok el a rajtvonalnál!

 

3. Gyakorold a power slide boostolást!

Ha elsajátítod a power slide boostolás technikáját, és megfelelően is használod, igazi bajnok lehetsz. Ha nyerni szeretnél az online meccseken, ha platinum reliceket szeretnél szerezni, ha le szeretnéd győzni Oxide szellemét Time Trialban, kötelező ezt a mozdulatot begyakorolnod. Az R1 vagy L1 gomb segítségével ugorj egyet, azonnal nyomd meg valamelyik nyíl gombot (jobbra vagy balra), így kezdesz el power slide-olni, ezzel tökéletesen beveheted az éles kanyarokat teljes sebességgel - azonban csak óvatosan, mert ha túl sokáig slide-olsz, elveszted az irányítást a kocsid felett, és kipörögsz, így elveszted a sebességet, és egy rövid időre meg is állsz.
Ha elsajátítottad a power slide-olást, biztosan észrevetted, hogy a jobb alsó sarokban van egy boost bar / boost csík, ami feltöltődik slideolás közben: először zöld, majd átvált vörösre, aztán kiürül a csík. Ha vörösre vált a csík, nyomd meg az ellenkező L/R gombot (tehát ha R1-el slideolsz, akkor az L1-et kell megnyomnod / ha L1-el slideolsz, akkor az R1-et kell megnyomnod), és speed/sebesség boostot kapsz. Ezt slideolásonként 3x tudod megcsinálni egymás után, ha ezt megtanulod, biztosan feltűnik majd, hogy sokkal gyorsabban végig tudsz menni egy meccsen, rengeteg plusz másodpercet, sőt, akár percet is szerezhetsz magadnak. A maximum boostért várd meg, amíg a boost bar vörösre vált és majdnem kiürül, ha megfelelő az időzítésed, a lehető legnagyobb boosttal száguldhatsz - ez nyilván kockázatos, mert lehet, hogy nem reagálsz időben, így nem kapsz boostot egyáltalán, de megéri elsajátítani ezt a képességet. Hidd el, egy idő után már olyan jól fog menni, hogy nem is kell a boost csíkra nézned, már ösztönösen tudni fogod, mikor kell boostolni.

 


4. Ugrás - avagy tölts egy kis időt a levegőben

Ahogy korábban említettem, ha lenyomod az R1 vagy L1 gombot, tudsz egy kicsit ugrani. Az ugrálás hasznos lehet éles kanyarokban, de nyilván az ugrást leginkább arra fogod használni, hogy ugratók végénél nagyobbat ugorj. Nagyobb ugrásoknál speed boost-ot kapsz - minél hosszabb időt töltesz a levegőben, annál nagyobb a speed boost. Soha ne felejts el nagyokat ugrani, sőt, ugrás után mihelyt landolsz akár rögtön power slide-olhatsz is, majd boostolhatsz is közben.

 

5. A Time Trial mód a barátod!

Ha elsajátítottad az alap képességet, nincs is jobb módszer a gyakorlásra, mint próbálgatni magad Time Trial módban. Az említett játékmódban úgy játszhatsz, hogy nem kell aggódnod az ellenfelek, fegyverek vagy dobozok miatt, mivel ezek nincsenek Time Trialban, valamint itt helyezések sincsenek, itt csakis az számít, mennyi idő alatt csinálsz meg egy versenypályát. Mivel csak te és a számláló van jelen, nem zavar semmi, így begyakorolhatod az olyan pályákat, amiket nem ismersz vagy nem mennek túl jól. Akár el is mentheted ebben a módban a saját ghostodat, így gyakorlatilag magad ellen is versenyezhetsz és láthatod, mennyit fejlődsz. Két karakter ghostja ellen is tudsz majd versenyezni: N. Tropy és N. Oxide szellemének mindegyik pályán meghatározott időrekordja van. N. Tropyt nem olyan nehéz legyőzni miután elsajátítottad az alap képességeket és a pályákat, de Oxide időinél minden tudásodra szükség lesz, ha le szeretnéd győzni, mert szinte tökéletesen kell megcsinálnod a versenyköröket. Ha legyőzöd Oxide-ot, igazán büszke lehetsz magadra!

 

6. Használd a levágókat!

Rengeteg pályán van egy, vagy akár több levágó is, amivel több másodpercet spórolhatsz meg a körből. Ha nem ismered a pályák levágóit, ajánlom figyelmedbe a CTR Token challenget, ugyanis a betűk nagy része levágókon, rövidítőkön vagy egyéb rejtett helyekre vannak eldugva. A Time Trial mód itt is a barátod, ha nagyjából már tudod a levágókat, de nem bírod őket tökéletesen használni, Time Trial módban begyakorolhatod, hogyan is szerezz némi ügyességgel előnyt.

 

7. Gyümölcsökre felkészülni!

Nyilván már észrevetted, hogy a kérdőjeles fegyverdobozokon kívül van egy másik fajta doboz is a pályákon, amiben Wumpa gyümölcsök rejtőznek. Gyümölcsök a legtöbb pályán az úton is elvétve találhatóak. Gyűjts össze 10 Wumpa gyümölcsöt, "gyümölcsözd fel magad", ugyanis 10 gyümölcs után gyorsabb lesz a sebességed, és a fegyvereidet is különféle módokon felerősíti, például a rakéták gyorsabbak lesznek, a bombáknak nagyobb a robbanási sugara, TNT helyett azonnal robbanó Nitrokat rakhatunk le, a zöld üveg helyett piros lombikot dobhatunk el, ami hosszabb időre lassítja le az ellenfelet, a maszkok hosszabb ideig tartanak, a zöld Power Shield (pajzsburok) helyett kéket kapunk, ami csak akkor múlik el, ha egy akadályon átmegyünk, ha valaki eltalál fegyverrel, vagy ha te magad lövöd el a pajzsburkot. Ez bőven több, mint elég indok a gyümölcsök összeszedésére, szóval azt tanácsolom, hogy fókuszálj a gyümölcsszedésre a meccs elejétől, akár egy Wumpa gyümölcs is sorsdöntő lehet, főleg online versenyeken.

 

8. Gyakorold a fegyverek használatát Battle módban

Ha nem tudod pontosan, melyik fegyver mire való, vagy csak nem vagy túl jó a használatukban, nincs is jobb hely a gyakorlásra, mint a Battle arénák. Az említett játékmódban nincs versenyzés (vagyis van, csak nem a sebességed számít), itt a fegyverhasználat a fontos. Az nyer, aki előbb elintézi a másikat, vagy több pontot szerez. Megtanulhatod, hogyan kell alattomos csapdákat állítani: dobozok mögött hagysz egy Nitro dobozt ajándékba, váratlan helyeken "véletlen" otthagysz egy üvegcsét, éles kanyarokban leraksz egy TNT-t, és még lehetne sokáig sorolni a sunyi módszereket. A játékban azt is megtanulhatod, hogyan védd meg magad rakétáktól, bombáktól: ha van nálad egy megfelelő, hátradobható fegyver (TNT, Nitro, üvegcsék, de még a bombát is hátra tudod lőni), és kivárod a megfelelő pillanatot, megvédheted magad a bejövő rakétától, bombától, és egyéb kilövős fegyverektől. A legjobb védekezőfegyver nyilván a Power Shield (pajzsburok), ez még a kivédhetetlen helyzetekben is meg tud védeni. Ne feledd: néhány óra Battle mód a fegyverek gyakorlásához nem árt!

 

9. Ésszel és megfontoltan versenyezz!

A fenti mondat nem csak a CTR-ben, de akár a mindennapi életben is jó tanács lehet. E bekezdés mondanivalója nagyjából az előző tanácsokat foglalja össze. A CTR egy fegyverekkel teli játék, és bizony használni is fogják ellened, senkit sem kell kétszer megkérni rá, hogy belédlőjenek egy rakétával vagy bármilyen fegyverrel, szóval Te miért lennél könyörületes az ellenféllel szemben? Azonban őrizd meg a nyugalmadat a játék alatt: mindig várj a megfelelő pillanatra minden esetben. Ha egy meccsen te vezetsz az első helyen, nem fogsz kapni támadó, kilövő fegyvereket, hanem inkább védekező fegyvereket (TNT, Nitro, üvegcsék) fogsz kapni, ha nagyon szerencsés vagy, Power Shieldet (pajzsburok) kaphatsz, de ne dobd csak úgy hátra ezeket a fegyvereket - várd meg, amíg be nem céloz téged valaki egy rakétával vagy bombával, és az utolsó pillanatban dobd hátra a fegyvered, így megvédheted magad. Ha inkább le vagy maradva a többiektől, és például Clock-ot (órát), vagy Warp Orb-ot (warp gömb) kapsz, először nézz körül és vedd figyelembe a körülményeket: ha az előtted lévő versenyzők éppen egy szakadékot készülnek átugrani, használd fel a fegyveredet, így sokkal hosszabb időre lassíthatod le vetélytársaidat. Talán nem hangzanak ezek a módszerek túl igazságosnak, de a mindennapi élet sem igazságos, ugye? A rakétákat ne lődd ki csak úgy, ha akadály van közted és az előtted lévő játékos között, úgyis akadályba ütközik a rakéta, ezen kívül ha látod, hogy az előtted lévő versenyzőt úgy is simán le fogod előzni, akkor felesleges rakétát pazarolni rá, nemde?

 

10. A vesztés nem mindig szégyen!

Nyilván nem a győzelem a legfontosabb, hanem az, hogy az ember jól érezze magát a játék alatt. Egy vesztes meccs is lehet vicces, szép emlék, vagy az ember rájöhet, hol és mit rontott el, így tanulhat a hibáiból, szóval nem a győzelmet szeretném erőltetni. Sok esetben a vesztés taníthatja meg a legtöbbre az embert - már ha hajlandó tanulni, "ragequit" helyett. :D 

Remélem hasznosak voltak a tanácsok, és segítenek kicsit a képességeitek fejlesztésében.

A cikket írta: Dorci [Crash-b] (2019. 07. 09.)

Ha esetleg Neked is van valamilyen tipped, trükköd a játékhoz, ne habozz megosztani a többiekkel kommentben:

3 hozzászólás
Idézet
2020.05.21. 12:22
Grüll Dániel

Elmagyarrázátok kicsit jobban a Power Sliding-ot? 

Idézet
2019.07.11. 13:48
Zorte

+: Egyébként nagyon jó és lényeges lista lett! :-)

Idézet
2019.07.11. 13:47
Zorte

Tipp: a warp gömb és az óra OP. :-))

 
Társalgó

Chat szabályzat ♦ Avatar használata

 
 
#FONTOS# #Bejelentkezés modul!# Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Gyorslinkek
Keresés
Hagyj hozzászólást!
Egyéb
 
Szavazás
A Crash Bandicoot 4: It's About Time-mal kapcsolatban.
Kedvenc új maszk?

Lani-Loli
Kapuna-Wa
'Akano
Ika-Ika
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Partnerek

Partnerség szabályok

Crash Bandicoot worldwide

  

Partnereink

        GTAinside - GTA Mods, Addons, Cars, Maps, Skins and more.

További oldalaink

  

 

Properties such as ACTIVISION, CRASH TEAM RACING, CTR, CRASH BANDICOOT and CRASH, including Crash Bandicoot and all related characters and contents are trademarks and © Activision Publishing, Inc. Used with permission. Activision has no association with and takes no responsibility for the content in this web site. Site design and written content © Crash Fan Club 2005-2021, unless stated otherwise.