Hírfolyam
Friss bejegyzések
2021.04.06. 11:13
2021.04.03. 18:27
2021.03.30. 11:50
Friss hozzászólások
 
 
Események

Események

2021. március 25.

Crash Bandicoot: On the Run

A Candy Crush készítőitől egy új játék Androidra. Tudj meg többet!

 
2021. március 12.

Crash Bandicoot 4: It's About Time - Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Hivatalos! Érkezik a Crash Bandicoot 4: It's About Time Nintendo Switch, PS5 és Xbox Series portja! Tudj meg többet!

2020. október 2.

Crash Bandicoot 4: It's About Time

A Toys for Bob első Crash játéka, mely az eredeti trilógia közvetlen folytatása. Tudj meg többet!

 
Crash Bandicoot 4 It's About Time teszt (bata913)

<< Vissza az előző oldalra: Tesztek / Cikkek

Crash Bandicoot 4: It's About Time kritika

Szerző: bata913

Bár a 2020-as év sokaknak nagyon nem azt hozta, amire számítottak, a Crash-rajongók több, mint tíz reménytelen év után ismét új játékot kaphattak, ami már nem a régebbi sorozat a felújított változata, hanem egy ízig-vérig 2020-as, de ugyanakkor klasszikus Crash-kaland.

Habár a rajongók nem hivatalosan már évtizedekkel ezelőtt elkeresztelték a Wrath of Cortex játékot „Crash 4-nek”, ennek ellenére hivatalosan ez az epizód foglalja el a kánon 4. részét. A Crash Bandiccot 3: Warped történései után járunk. Bár a videojátékok körében már bevett szokás (God of War, Ratchet and Clank, Star Wars, stb.), hogy számos előzmény-, illetve közbenső kiegészítőrészt kap a fősorozat, (véleményem szerint pusztán kreativitás hiánya miatt, de ez csak az én rosszindulatú feltételezésem 😊) Crashnél ez eddig nem jelent meg, időrendben követték egymást a játékok.

Szóval a Warped végén Crash (újabb) győzelmet aratott Cortexen, és két hű segítőjét saját fegyverüket ellenük fordítva (N.Tropy-t és Uka Uka-t) tér-időn kívülre juttatta. Uka Uka nem kis munka árán tud nyitni egy átjárót, hogy visszakerüljenek a világukba.

Öt darab játszható karakterünk van. A (már-már) megszokott Crash-Coco-Cortex sztárhármas mellett itt van a már party-játékokban bizonyított, de platformer pályafutásukat itt megkezdő Dingodile és egy új dimenzióból érkező régi ismerős, akit nem akarok elspoilerezni.

2020-ban a világot megrengető járvány idején már-már ízléstelen tréfának is beillene, de van négy új maszkunk (Lani-Loli, Kapuna-Wa, Akano és Ika-Ika). Bár, aki fizikában nem kifejezetten jártas, elsőre nem tűnhet fel, a négy maszk a jelenlegi fizikai értelmezés szerinti négy alapvetői fizikai kölcsönhatás megtestesítői. Erős (Akano), elektromágneses (Kapuna-Wa), gyenge (Lani-Loli) és gravitációs (Ika-Ika).

Főellenségek. Nehéz spoilerezés nélkül írni a főellenségekről (YoTube-on úgyis mindenki mindent megtalál pár kattintás után). Maximálisan törekedtek arra, hogy visszahozzák a régi Crash-ek főellenségeinek hangulatát, ugyanakkor új elemekből sincs hiány. Szerintem elég jól eltalálták a harcokat. Immáron beszélhetünk a 4. generációról. Az 1. generációt (klasszikus trilógia, CTR, Bash), követte a multiplatform korszak (WoC, CNK, Twinsanity, CTT), azt pedig a sok vitát gerjesztő 3. generáció (CotT, MoM).

Értékelés

Játszhatóság: 8/10

Nincs különösebb panasz az irányításra, nincs az bosszantó részlet, mint ami az újraalkotott trilógiában, hogy az első részhez megtervezték az ugrást, a többinél meg Crash barátunk szakadékba zuhan.

Hangulat: 9/10

Kiváló. Akik a ’90-esek évek elején születtek, és a 2000-es évek elején lettek Crash fanok, azoknak visszahozza a gyerekkorát, de a mai generációnak is kiváló szórakozás.

Történet: 6/10

Engem valahogy nem győzött meg. Az új maszkok nyilván érdesek, de én valahogy egy WoC flashback-et éreztem mögöttük.

Grafika: 8/10

Kétségtelen, az eddigi legkidolgozottabb Crash-rész, de 2020-ban ennyi a minimum. Ma már nem túlzott elvárás, hogy mozognak a levelek a fákon, felreppenek a madarak stb. Sok újat nem mutat a játék grafikailag, de olyan elemet sem lehet mondani, ami különösebb negatív kritikát érdemelne.

Zene és hangok: 7/10

A zenéről, hangokról túl sokat nem tudok mondani, egyszerűek, dallamosak, a pályákhoz illőek. A karakterek, felsikoltanak, nyögnek, sóhajtoznak, minden, ami kell.

Szavatosság: 6/10

Összesen 38 pálya található a játékban. Ez önmagában nem tűnne kevésnek, az eredeti trilógiában is itt körül mozgott a szám, ám véleményem szerint 2020-ban ez már kevés. Nagyon szórakoztató a játék, és nagyon hamar elrepül az a nyolc-tíz óra, amíg végigviszed.

Plusz: Klasszikus 2D-s „Crash élmény” teljes 3D-ben; új dobozok, ellenségek, képességek stb.; Régi Crashek, Twinsanity és új elemek kiváló ötvözése, „The Hazardous Wastes” világ pályái qva a jók, máshol is láttunk már sivatagos-roncstelepes világot, de ezt most (persze csak szerény véleményem szerint) tényleg nagyon eltalálták.

Mínusz: Akárcsak a Twinsanity-nél itt is azzal szembesülünk, hogy bár azonnal megragad a játék atmoszférája, ez sajnos nem tart ki túl sokáig; Félő, a pozitív kritikákat követően a készítők rákapnak a „klasszikus Crash-ek” tömeges újraalkotásához, ami nem biztos, hogy eredményes lenne; Nem használja ki a legmodernebb konzolok adottságait; Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez nem más, mint a „Wrath of the Cortex” 2020-as újragondolása.

73%

(Összesen: 44/60 pont)

Más portálok értékelései

Nemzetközi és magyar portálokon nagyon magas értékeléseket kapott.

  • IGN: 8 Great (nagyszerű)
  • Metacritic: 85/100 (kritikusi), 8.3/10 (látogatói)
  • GameFAQs.com: 3,61/ 5
  • Gamespot.com: 8/10

Végszó

Szerintem egy picit túlértékelték. Bár kétségtelen, hogy hiánypótló egy mű a platformer videojátékok terén, ennek ellenére korszakalkotó újításokat nem tartalmaz. A játék különböző elemeit már láthattuk más formában más szériákban. Az viszont, hogy ezek kombinálásával egy nagyon szórakoztató, nagyon Crash-es játék született, nem vitatható.

Emlékszem, amikor 2004-ben megjelent a Crash Twinsanity, ami bár merőben új volt a klasszikus Crashekhez képest, és kapott keményebb kritikákat is, mégis egy nagyon jó irányba vitte el a szériát.

Véleményem szerint még egy Crash Twinsanity és egy Crash partijáték (Crash Bash + Crash Boom Bang + bármi egyéb) újraalkotás biztosan lesz. Ám, hogy hősünk hosszú távon hová tart, ma ezt még lehetetlen megmondani.

 
Társalgó

Chat szabályzat ♦ Avatar használata

 
 
#FONTOS# #Bejelentkezés modul!# Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Gyorslinkek
Keresés
Hagyj hozzászólást!
Egyéb
 
Szavazás
A Crash Bandicoot 4: It's About Time-mal kapcsolatban.
Kedvenc új maszk?

Lani-Loli
Kapuna-Wa
'Akano
Ika-Ika
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Partnerek

Partnerség szabályok

Crash Bandicoot worldwide

  

Partnereink

        GTAinside - GTA Mods, Addons, Cars, Maps, Skins and more.

További oldalaink

  

 

Properties such as ACTIVISION, CRASH TEAM RACING, CTR, CRASH BANDICOOT and CRASH, including Crash Bandicoot and all related characters and contents are trademarks and © Activision Publishing, Inc. Used with permission. Activision has no association with and takes no responsibility for the content in this web site. Site design and written content © Crash Fan Club 2005-2021, unless stated otherwise.