Felhasználói fiók

 
Crash Bandicoot 4 It's About Time teszt (bata913)

<< Vissza az előző oldalra: Tesztek / Cikkek

Crash Bandicoot 4: It's About Time kritika

Szerző: bata913

Bár a 2020-as év sokaknak nagyon nem azt hozta, amire számítottak, a Crash-rajongók több, mint tíz reménytelen év után ismét új játékot kaphattak, ami már nem a régebbi sorozat a felújított változata, hanem egy ízig-vérig 2020-as, de ugyanakkor klasszikus Crash-kaland.

Habár a rajongók nem hivatalosan már évtizedekkel ezelőtt elkeresztelték a Wrath of Cortex játékot „Crash 4-nek”, ennek ellenére hivatalosan ez az epizód foglalja el a kánon 4. részét. A Crash Bandiccot 3: Warped történései után járunk. Bár a videojátékok körében már bevett szokás (God of War, Ratchet and Clank, Star Wars, stb.), hogy számos előzmény-, illetve közbenső kiegészítőrészt kap a fősorozat, (véleményem szerint pusztán kreativitás hiánya miatt, de ez csak az én rosszindulatú feltételezésem 😊) Crashnél ez eddig nem jelent meg, időrendben követték egymást a játékok.

Szóval a Warped végén Crash (újabb) győzelmet aratott Cortexen, és két hű segítőjét saját fegyverüket ellenük fordítva (N.Tropy-t és Uka Uka-t) tér-időn kívülre juttatta. Uka Uka nem kis munka árán tud nyitni egy átjárót, hogy visszakerüljenek a világukba.

Öt darab játszható karakterünk van. A (már-már) megszokott Crash-Coco-Cortex sztárhármas mellett itt van a már party-játékokban bizonyított, de platformer pályafutásukat itt megkezdő Dingodile és egy új dimenzióból érkező régi ismerős, akit nem akarok elspoilerezni.

2020-ban a világot megrengető járvány idején már-már ízléstelen tréfának is beillene, de van négy új maszkunk (Lani-Loli, Kapuna-Wa, Akano és Ika-Ika). Bár, aki fizikában nem kifejezetten jártas, elsőre nem tűnhet fel, a négy maszk a jelenlegi fizikai értelmezés szerinti négy alapvetői fizikai kölcsönhatás megtestesítői. Erős (Akano), elektromágneses (Kapuna-Wa), gyenge (Lani-Loli) és gravitációs (Ika-Ika).

Főellenségek. Nehéz spoilerezés nélkül írni a főellenségekről (YoTube-on úgyis mindenki mindent megtalál pár kattintás után). Maximálisan törekedtek arra, hogy visszahozzák a régi Crash-ek főellenségeinek hangulatát, ugyanakkor új elemekből sincs hiány. Szerintem elég jól eltalálták a harcokat. Immáron beszélhetünk a 4. generációról. Az 1. generációt (klasszikus trilógia, CTR, Bash), követte a multiplatform korszak (WoC, CNK, Twinsanity, CTT), azt pedig a sok vitát gerjesztő 3. generáció (CotT, MoM).

Értékelés

Játszhatóság: 8/10

Nincs különösebb panasz az irányításra, nincs az bosszantó részlet, mint ami az újraalkotott trilógiában, hogy az első részhez megtervezték az ugrást, a többinél meg Crash barátunk szakadékba zuhan.

Hangulat: 9/10

Kiváló. Akik a ’90-esek évek elején születtek, és a 2000-es évek elején lettek Crash fanok, azoknak visszahozza a gyerekkorát, de a mai generációnak is kiváló szórakozás.

Történet: 6/10

Engem valahogy nem győzött meg. Az új maszkok nyilván érdesek, de én valahogy egy WoC flashback-et éreztem mögöttük.

Grafika: 8/10

Kétségtelen, az eddigi legkidolgozottabb Crash-rész, de 2020-ban ennyi a minimum. Ma már nem túlzott elvárás, hogy mozognak a levelek a fákon, felreppenek a madarak stb. Sok újat nem mutat a játék grafikailag, de olyan elemet sem lehet mondani, ami különösebb negatív kritikát érdemelne.

Zene és hangok: 7/10

A zenéről, hangokról túl sokat nem tudok mondani, egyszerűek, dallamosak, a pályákhoz illőek. A karakterek, felsikoltanak, nyögnek, sóhajtoznak, minden, ami kell.

Szavatosság: 6/10

Összesen 38 pálya található a játékban. Ez önmagában nem tűnne kevésnek, az eredeti trilógiában is itt körül mozgott a szám, ám véleményem szerint 2020-ban ez már kevés. Nagyon szórakoztató a játék, és nagyon hamar elrepül az a nyolc-tíz óra, amíg végigviszed.

Plusz: Klasszikus 2D-s „Crash élmény” teljes 3D-ben; új dobozok, ellenségek, képességek stb.; Régi Crashek, Twinsanity és új elemek kiváló ötvözése, „The Hazardous Wastes” világ pályái qva a jók, máshol is láttunk már sivatagos-roncstelepes világot, de ezt most (persze csak szerény véleményem szerint) tényleg nagyon eltalálták.

Mínusz: Akárcsak a Twinsanity-nél itt is azzal szembesülünk, hogy bár azonnal megragad a játék atmoszférája, ez sajnos nem tart ki túl sokáig; Félő, a pozitív kritikákat követően a készítők rákapnak a „klasszikus Crash-ek” tömeges újraalkotásához, ami nem biztos, hogy eredményes lenne; Nem használja ki a legmodernebb konzolok adottságait; Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez nem más, mint a „Wrath of the Cortex” 2020-as újragondolása.

73%

(Összesen: 44/60 pont)

Más portálok értékelései

Nemzetközi és magyar portálokon nagyon magas értékeléseket kapott.

  • IGN: 8 Great (nagyszerű)
  • Metacritic: 85/100 (kritikusi), 8.3/10 (látogatói)
  • GameFAQs.com: 3,61/ 5
  • Gamespot.com: 8/10

Végszó

Szerintem egy picit túlértékelték. Bár kétségtelen, hogy hiánypótló egy mű a platformer videojátékok terén, ennek ellenére korszakalkotó újításokat nem tartalmaz. A játék különböző elemeit már láthattuk más formában más szériákban. Az viszont, hogy ezek kombinálásával egy nagyon szórakoztató, nagyon Crash-es játék született, nem vitatható.

Emlékszem, amikor 2004-ben megjelent a Crash Twinsanity, ami bár merőben új volt a klasszikus Crashekhez képest, és kapott keményebb kritikákat is, mégis egy nagyon jó irányba vitte el a szériát.

Véleményem szerint még egy Crash Twinsanity és egy Crash partijáték (Crash Bash + Crash Boom Bang + bármi egyéb) újraalkotás biztosan lesz. Ám, hogy hősünk hosszú távon hová tart, ma ezt még lehetetlen megmondani.

 
Társalgó

Chat szabályzat ♦ Avatar használata

 
Események
2022. december 8.

Wumpa League bejelentés

A Wumpa League hivatalos bejelentése a 2022-es The Game Awards keretein belül. Tudj meg többet!

 
2022. október 19.

Crash 4  Steam megjelenés

A Crash Bandicoot 4: It's About Time Steam-es változatának megjelenése. Tudj meg többet!

2021. szeptember 9.

25 éves a Crash Bandicoot sorozat

1996. szeptember 9-én jelent meg az első Crash Bandicoot játék. Boldog születésnapot, Crash!

 
Szavazás
Crash (esetleges) következő kalandjával kapcsolatban.
Melyik cég lenne a legalkalmasabb egy új platformer Crash játék készítésére?

Vicarious Visions
Beenox
Toys For Bob
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Partnerek

Partnerségi irányelvek

Crash Bandicoot worldwide

  

Partnereink

       GTAinside - GTA Mods, Addons, Cars, Maps, Skins and more. 

További oldalaink

  

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 

Properties such as ACTIVISION, CRASH TEAM RACING, CTR, CRASH BANDICOOT and CRASH, including Crash Bandicoot and all related characters and contents are trademarks and © Activision Publishing, Inc. Used with permission. Activision has no association with and takes no responsibility for the content in this web site. Site design and written content © Crash Fan Club 2005-2021, unless stated otherwise.


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!